IP Consultant

Kodėl svarbu registruoti prekių ženklą?

Evelina Norkaitiene_IP consultant

Teisininkė 
Evelina Norkaitienė –

Prekių ženklas – tai įmonės vizitinė kortelė, padedanti identifikuoti jos parduodamas prekes ar teikiamas paslaugas. Prekių ženklą naudoti galima ir be registracijos, tačiau prekių ženklo registravimas mažina verslo rizikas ir suteikia kitų privalumų jūsų verslui.

Kokios rizikos kyla naudojant prekių ženklą be registracijos?

Jei naudojate prekių ženklą be registracijos, jūs investuojate savo laiką ir pinigus į nestabilų verslo pagrindą. Nors prekių ženklo registracija nėra privaloma, ji verslui suteikia teisinį saugumą.

Ginčų ir prekių ženklo keitimo rizika

Skyrus savo laiką ir finansus prekių ženklo sukūrimui ir jo neapsaugojus registracijos pagalba, jums tenka prisiimti teisinio ginčo riziką ir tikimybę, jog bet kada gali atsirasti kitas verslininkas, kuris tyčia ar netyčia sugalvos ir apsaugos tapatų ar panašų prekių ženklą ir pareikš jums pretenzijas. Jei naudojate prekių ženklą be registracijos, jums gali būti sunku apginti savo teises. Tokiose situacijose ginčo ir įrodinėjimo procesas gali būti brangus ir sudėtingas, o ir ginčo baigtis gali būti įvairi.

Ginčas gali baigtis taip, kad jums reikės nutraukti prekių ženklo naudojimą. Tokiu atveju, jūsų įdirbis, investicijos į ženklo kūrimą, žinomumo ir matomumo didinimą būtų prarastos, tektų prisiimti naudojimo nutraukimo nuostolius, o naujo prekių ženklo kūrimas ir įvedimas reikalautų papildomų laiko ir finansinių resursų.

Sunkesnis teisių įgyvendinimas

Be to, neturint prekių ženklo registracijos ir savo teises įgyvendinti yra ženkliai sunkiau, pvz., kai konkurentai pradeda naudoti tapačius ar klaidinančiai panašius prekių ženklus. Lietuvoje prekių ženklas yra saugomas, jei jis registruotas, todėl neturint prekių ženklo registracijos tenka ieškoti kitų ankstesnių teisių įrodymo pagrindų ir ne visada kiti pagrindai būna pakankami ginčui laimėti. Tuo tarpu prekių ženklo registracija suteikia aiškų teisinės apsaugos atsiradimo momentą ir apimtį.

Tad siekiant užtikrinti savo intelektinę nuosavybę, prekių ženklus registruokite.

Kokią naudą suteikia prekių ženklo registracija?

Kaip minėjome, registruotas prekių ženklas suteikia jums teisinę prezumpciją dėl prekių ženklo nuosavybės ir išskirtines teises jį naudoti prekėms bei paslaugoms, kurioms jis registruotas. Pirmiausia, tai mažina riziką, kad kažkas kitas pareikš jums pretenzijas dėl veikloje naudojamo prekių ženklo, ir antra — jei kas nors kitas bandys naudoti jūsų prekių ženklą, galėsite lengviau imtis teisinių priemonių ir tokį naudojimą uždrausti.

Įregistravus prekių ženklą, jūsų pretenzija į šį ženklą tampa matoma kitiems kaip oficialus viešas įrašas, pranešantis kitiems, kad konkretų pavadinimą, logotipą ar kitą ženklą jūs saugote kaip savo prekių ženklą. Verslininkai matydami jūsų registraciją viešame registre, tikėtina, neregistruos ir nenaudos tapačių ar aukšto panašumo prekių ženklų. Prekių ženklo registracija atliks prevencinę jūsų intelektinės nuosavybės pažeidimų funkciją.

Prekių ženklas – monopolija

Prekių ženklo registracija suteikia monopoliją į tam tikro ženklo naudojimą konkrečioms prekėms ir paslaugoms. Ženklo savininkas įgyja teisę leisti ar drausti prekių ženklą kitų rinkos dalyvių veikloje. Tai, kaip verslininkas panaudos šią monopoliją ir kokią naudą gaus, priklauso nuo paties prekių ženklo savininko, tačiau prekių ženklo registracija suteikia galimybes.

Pavyzdžiui siekiant išvengti ženklo savininko teises pažeidžiančių prekių importo, ženklo savininkas gali imtis veiksmų dėl muitinės priemonių taikymo. Prekių ženklo savininkas turi teisę parduoti, perleisti nuosavybės teisę į ženklą kitam asmeniui ar įmonei, suteikti licenciją naudoti prekių ženklą ir gauti už tai atlygį. Prekių ženklas taip pat gali būti įkeičiamas. Be to, prekių ženklas gali būti sėkminga rinkodaros priemonė.

Ženklo savininkas norėdamas, kad prekių ženklas duotų naudą, turi jį prižiūrėti — stebėti prekių ženklų registrus ir rinką, ar neatsiranda tapačių ar panašių ženklo jo sektoriuje, o tokius pažeidimus pastebėjus, imtis teisinių priemonių jiems nutraukti. Taip galima turėti stiprų, išskirtinį prekių ženklą, kurį atpažįsta ir vertina vartotojai.

Prekių ženklo registracija svarbus žingsnis, suteikiantis teisinio saugumo pagrindą ir įrankius gauti naudą bei įgyti konkurencinį pranašumą.

Saugomas ne tik Lietuvoje

Prekių ženklas gali būti saugomas Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos teritorijoje, o Tarptautinės registracijos pagalba — ir kitose šalyse. Tad prekių ženklo registracija padeda apsaugoti verslo naudojamus komercinius žymenis ir už Lietuvos ribų. Rekomenduojama įvertinti verslo plėtros scenarijus ir laiku pasirūpinti prekių ženklo apsauga aktualiose rinkose.

Geresnė reputacija rinkoje

Kai jūsų prekių ženklas yra įregistruotas, turite teisę šalia jo naudoti ® simbolį. Tai informuoja visuomenę, kad jūsų prekių ženklas yra registruotas ir saugomas, o jūs esate atsakingai į intelektinės nuosavybės apsaugą žiūrintis verslininkas.

Kokią vertę prekių ženklas įgis, priklausys nuo daugelio veiksnių Jūsų versle, tačiau prekių ženklo registravimas yra pasirūpinimas saugia baze, ant kurios galėsite statyti savo verslo žinomumą, reputaciją ir vertę. Prekių ženklo registracija yra ypač svarbi, jei kuriate verslą ieškodami investitorių ar turėdami ketinimą verslą ateityje parduoti.

prekiu zenklo registravimas

Registruotas prekių ženklas mažina galimų pretenzijų riziką, leidžia paprasčiau įrodyti prekių ženklo nuosavybę, sudaro galimybę gauti naudą iš suteikiamos monopolijos. Nedidelė investicija į prekių ženklo registraciją gali padėti išvengti didelių rūpesčių, kurių gali kilti ženklą naudojant be registracijos.

Taigi, jei siekiate pilnavertiškai vystyti savo prekių ženklą, siūlome pasirūpinti ženklo registravimu.

Šiuo metu prekių ženklų registravimas gali būti dalinai finansuojamas ES intelektinės nuosavybės tarnybos projekto „Mažų ir vidutinių įmonių fondas“ lėšomis – tai itin patraukli galimybė kiekvienai jaunai įmonei laiku apsaugoti savo intelektinę nuosavybę.